מראה השיניים משפיע בצורה ניכרת על הפעילות השגרתית והמראה החיצוני שלנו ומכאן – גם על הביטחון העצמי שלנו ואכן, מבט מסביב מגלה לנו שרוב הילדים הצעירים עוברים טיפול אורתודנטי מסוג זה או אחר. הורים רבים שמבחינים שילדם זקוק ליישור שיניים שואלים את השאלה: "מתי אפשר להתחיל לבצע את הטיפול האורתודנטי?" ועל השאלה הזו ננסה לענות במאמר.
מתי כדאי להתחיל את הטיפול האורתודנטי?
כבר בגיל 7 ניתן לראות ילדים שזקוקים לטיפול יישור שיניים – אצל חלק מהילדים השיניים צפופות מידי ולכן צומחות בצורה עקומה, ילדים אחרים סובלים מרווחים גדולים, פערים בין הלסתות ומקרים נוספים. כדי למנוע מצב בו הילדים יסבלו מ"שיני שפן" או בעיות אסתטיות דומות שנובעות מחוסר מקום בפה – דבר שעלול לגרום לחוסר ביטחון ואף לפגיעה חברתית רצוי לקחת את הילד אל רופא השיניים עוד לפני שכל שיני החלב שלו התחלפו. באמצעות בדיקה פשוטה שנערכת בתקופה בה הלסתות של הילד מכילות גם שיניים קבועות וגם שיני חלב (תקופה שנקראת בשם: "המשנן המעורב") יוכל הרופא לטפל בילד באמצעות "פלטה" ובאמצעותה להרחיב את הלסתות ולפנות מקום לניבים, למלתעות, לשיניים החותכות ולשיניים הקבועות – טיפול זה יוכל לחסוך צורך בעקירת שיניים בהמשך וישמור על המראה האסתטי.
אם בוחנים את הגיל המומלץ ניתן לומר שגיל 12 הוא גיל מתאים להתחלת טיפול משום שבגיל הזה לילד אכפת מהמראה החיצוני שלו והוא יסכים לשתף פעולה למרות חוסר הנעימות שכרוכה בו. יש לציין שחלק מהרופאים ממליצים להתחיל את הטיפול כבר בגיל 10. כמו כן, יש רופאי שיניים שממליצים לקחת את הילד לבדיקת התפתחות שיניים ולסת כבר מגיל 5.
היתרונות הפיזיולוגיים של תחילת טיפול אורתודנטי בגיל צעיר
לטיפול אורתודנטי בגיל צעיר יש שני יתרונות פיזיולוגיים משמעותיים: היתרון הראשון הוא שגיל 12 הוא גיל ההתבגרות והגוף עובר שינויים רבים במהירות כך שגם טיפול אורתודנטי בשלב זה יתבצע במהירות רבה יותר מאשר בגיל מאוחר יותר בנוסף לכך תחילת טיפול אורטודנטי בתקופת התפתחות השלד מאפשרת השפעה אמיתית על התפתחות הלסתות ועל היחס בין הלסתות דבר שמשפיע על ניראות הפנים. היתרון השני של ביצוע טיפול אורתודנטי בגיל צעיר הוא שרוב השיניים הקבועות כבר צמחו – כך שתוצאת הטיפול תהיה יציבה. נוסף על כך, יכול הטיפול האורתודנטי לתקן הרגלים בעייתיים כמו: מציצת אצבע ולהפחית בעיות בדיבור ובליעה.
אילו הכנות צריך הרופא לבצע לקראת הטיפול ואיך הטיפול מתבצע?
לפני התחלת טיפול אורטודנטי צריך הרופא לבדוק את מבנה הלסתות ומבנה השיניים, לבצע צילומי רנטגן ולבדוק את חלל הפה. בהמשך יתייעץ רופא השיניים עם אורטודנט ויחד הם יחליטו באילו עזרים להשתמש, כמה זמן צפוי הטיפול להמשך, מה תהיה העלות וכיצד לשפר את מצב השיניים לקראת הטיפול (לרוב באמצעות טיפול אצל שיננית וטיפולים נוספים).
ברוב המקרים יתבצע יישור השיניים בשני שלבים: בשלב הראשון יהיה שימוש במתקנים וסמכים שונים (סמכים שקופים, סמכי מחרסינה או סמכים פנימיים) וכן שימוש בחוטים, שימוש בקשתיות שקופות, שימוש ברסן ודוגמאות נוספות כאשר המטרה של המתקנים השונים היא להזיז את השיניים למקומות הנכונים. בשלב זה יסביר רופא שיניים כיצד לשמור על הבריאות של השיניים וייתן לילד המלצות שונות, כמו: כיצד לצחצח אותן בצורה נכונה, באילו מברשות שיניים להשתמש ואילו מאכלים לא רצוי לאכול (מאכלים דביקים וקשים אינם מומלצים). הרופא ידגיש את החשיבות של שיתוף הפעולה ויכולתו של הילד לקצר את זמן הטיפול ולשפר את התוצאות. בשלב השני יתמקד הטיפול בשמירה על התוצאות שהושגו.
טיפול אורתודנטי שמתחיל בגיל צעיר יוכל לשפר את תפקוד השיניים, למנוע בעיות בהמשך ולשפר את הביטחון העצמי של הילד בתקופה כה רגישה וחשובה.