אם אתם סובלים מקליקים ממפרקי הלסת ייתכן מאוד שמפרק הלסת שלכם אינו מאוזן. כאשר מפרק הלסת לא מאוזן יכולים להיווצר כאבים בלסת, כאבי ראש ואף כאבים באוזניים. הבעיה יכולה להיות קשורה לחוסר איזון של העצמות שנפגשות במפרק, כתוצאה מחוסר האיזון נוצר לחץ שגורם לנזקים בדיסק שנמצא בין העצמות של מפרק הלסת ונועד לאפשר למפרק לנוע ולמנוע מצב בו העצמות פוגעות זו בזו. קיימים כמה גורמים שעשויים להוביל לפגיעה הנפוצה, נמנה שישה מהם.
6 גורמים שעשויים להוביל לפגיעה במפרק הלסת
- טראומה – יכול להיות ששכחתם שזה קרה אך ייתכן שבעבר קיבלתם מכה חזקה באזור מפרק הלסת, מומלץ לברר האם התרחשה בעבר טראומה כזו.
- מחלות – מחלות שונות וביניהן מחלות פרקים עלולות לפגוע בפרק הלסת, בירור יסודי אצל הרופא יוכל לגלות האם זהו המקור לבעיה.
- מתחים נפשיים – לחצים נפשיים עלולים לגרום לפגיעה בפרק הלסת, אחת הסיבות לכך היא שאנשים שנמצאים במתח נוטים להפעיל את שרירי הלעיסה בעוצמה רבה מידי.
- הרגלים שמזיקים למפרק הלסת – חריקת שיניים בערות או בשינה, כסיסת ציפורניים, לעיסת מסטיקים, נעילה חזקה מידי של הלסתות ופעולות נוספות שנעשות במודע או שלא במודע עשויות לפגוע במפרק הלסת משום שהן גורמות למפרק להגיע למצב של פעילות יתר.
- דלקות וגידולים – גם דלקות ובמקרים נדירים – גידולים עשויים לגרום לפגיעה במפרק הלסת.
- הפרעות סיגריות – שיקום פה לא מאוזן, סגר שאינו מיוצב וחוסר בשיניים הם מצבים שעשויים ליצור בעיות במפרק הלסת.
איך מטפלים בבעיה?
לאחר שזיהיתם שיש לכם קליקים בפרקי הלסת חשוב שתפנו אל רופא שמתמחה בתחום רפואת פה וכירורגיית לסת ופה. במהלך הפגישה יבצע הרופא בדיקה מקיפה – יבחן את התנועה של הלסת, אופן הפתיחה של הפה ומצב השיניים. לפעמים יבצע המומחה בדיקות הדמיה, בדיקות דם ויתייעץ עם נוירולוג ואורתופד.
לאחר סיום הבדיקות יוכל הרופא להמליץ על הטיפול המתאים שיכול להיות: טיפול שמרני שמתמקד בשינוי הרגלים שונים, כמו: הרגלי אכילה, חימום של האזור ופעולות נוספות. אפשרות אחרת תהיה להמליץ למטופל על טיפול תרופתי, הטיפול יכול לסייע במקרה וישנה דלקת לא חיידקית בפרקי הלסת. כמו כן, יכול הטיפול לעזור למטופל להרפות את השרירים ולהפחית את הכאבים.
טיפולים מסוגים אחרים יכולים להיות טיפולים התנהגותיים שיסייעו למטופל להפסיק לבצע פעולות שמפריעות למפרק וטיפולים כירורגיים כמו ניתוחים ושטיפת מפרק.
בחלק מהמקרים ימליץ הרופא על טיפול בעזרת סד לילה. שימוש בסד יכול לאזן את התנועה של הלסת, לשמור על השיניים מפני שחיקה ולסייע בהרפיית השרירים. הסד מתאים לשימוש ביום ובלילה וניתן להתאים אותו ללסת התחתונה או לסת העליונה. כמו כן, יכול הסד להיות קשיח או גמיש. אם הרופא ממליץ על טיפול בסד הוא ידאג להתאים את המיקום שלו, החומר ממנו הוא עשוי ושאר המשתנים בהתאם לצרכים של המטופל.
לבדוק מהו מקור הבעיה ולטפל בה בהקדם
אנשים רבים סובלים מהפרעות במפרק הלסת ומבחינים בתסמינים שונים, ביניהם הקליקים שהזכרנו. נוסף על שמיעת הקליקים עשויים המתלוננים לסבול מרגישות בשרירים של הצוואר ובשרירי הלעיסה במהלך לעיסה, הגבלה באופן פתיחת הפה, כאבים ברקות ובעורף, סחרחורות, כאבים במהלך התעטשות ופיהוק והפרעות בשמיעה.
אם אתם סובלים מקליקים בלסת חשוב שלא תזניחו את המצב ותפנו אל רופא שיניים מקצועי לצורך אבחון מסודר. טיפול יעיל וממוקד שמתבצע על ידי רופא שיניים בעל ניסיון יוכל לחסוך לכם שנים של כאב וחוסר נוחות.