פצעים לבנים בפה הם פצעים שמכילים חיפוי לבן ולרוב הם מופיעים בשפתיים או בלשון. הפצעים גורמים לכאבים כאשר דרגת הכאב תלויה במידת הגירוי ובגודלם. פעמים רבות הכאב כה חזק עד כי החולים מתקשים לאכול, לדבר ולישון. במקרים שהפצעים מופיעים יחד עם התנפחות בלוטות הלימפה עשוי הכאב להחריף עוד יותר.
אם אתם סובלים מפצעים לבנים בפה אתם וודאי מייחלים לטיפול מהיר שיעלים אותם ויאפשר לכם לחזור אל השגרה. לפני שנסביר כיצד יש לטפל בפצעים נעלה כמה השערות שהועלו בנוגע להיווצרותם.
מה עשויות להיות הסיבות להופעת הפצעים הלבנים?
חוקרים שבחנו את הסיבות להתפתחות הפצעים הלבנים לא הגיעו לתשובות חד משמעיות אך כן הועלו כמה אפשרויות שעשויות להיות הסיבה למטרד. כעת, נציג בפניכם כמה מהאפשרויות הללו.
8 השערות שעשויות להיות המקור להופעת הפצעים הלבנים
- גורם פתוגני (אורגניזם) –הופעת הפצעים הלבנים יכולה להיות קשורה להרפס או לאורגניזם אחר.
- שיבוש במערכת החיסון – שיבושים במערכת החיסון עלולים לגרום לה להתקיף את רירית הפה – דבר שעשוי לגרום לפצעים הלבנים.
- גורם מטבולי – מחסור בויטמינים, מינרלים וחומצות אמינו עשוי לגרום להופעת הפצעים הלבנים.
- נשיכת לחי ושפה – הפצעים הלבנים יכולים להופיע אצל אנשים שנוהגים לנשוך את הלחי והשפה בזמן האכילה.
- טבעות וגשרים בשיניים – הפצעים הלבנים נוטים להופיע בפה של אנשים שמבצעים טיפולי יישור שיניים באמצעות טבעות וגשרים בשיניים – הגורם לפצעים הלבנים הוא השפשוף שלהם כנגד הרירית.
- גורם פסיכולוגי –היום כבר ברור שקיים קשר בין הגוף והנפש וגם במקרה בו אנו עוסקים עשויים הפצעים הלבנים להיווצר בעקבות לחץ נפשי.
- אלרגיות – אנשים שסובלים מרגישות למזונות שונים או אמלגם שנמצא בסתימות שיניים ונתרן דודציל שנמצא במשחות שיניים עשויים לסבול מפצעים לבנים בפה.
- הורמונים – חוסר איזון הורמונלי (עודף או מחסור בהורמונים) עשוי לגרום להופעת פצעים לבנים.
איך אפשר לטפל בפצעים הלבנים?
מתסכל לומר אך אין ממש תרופה שמטפלת בפצעים לבנים בפה והם אמורים להיעלם תוך כמה ימים, אך הבשורות המשמחות הן שיש טיפולים שונים שיכולים להקל על התחושות הלא נעימות בצורה רבה.
הטיפול הראשון עליו נמליץ הוא טיפול מונע – נכון, אולי עכשיו זה לא מעודד אתכם אך אם תזכרו להקפיד לשמור על היגיינת הפה, להקפיד על תזונה נכונה שמכילה את הויטמינים, חומצות האמינו והמינרלים החשובים, לא תגעו בפה עם אצבעות שלא נוקו, תבחרו משחת שיניים איכותית שלא מכילה SDS ותחליפו סתימות שעשויות מאמלגם בסתימות שעשויות מחומר אחר תוכלו לשמור על הפה מפני פצעים לבנים.
כדי להקל על הסבל שאתם חשים עכשיו תוכלו למרוח משחות מאלחשות כמו פתגון ג'ל. כמו כן, תוכלו לשטוף את הפה באמצעות מי חמצן או מלח (זה כואב אך מסייע בתהליך הריפוי). נוסף על כך, תוכלו להניח על הפצעים קרח או להדביק מדבקה מיוחדת שמכסה את הפצע ומתמוססת אחרי כמה שעות.
במקרים בהם הפצעים מכאיבים במיוחד חשוב לקבל ייעוץ מקצועי מרופא שיניים מנוסה, הרופא יוכל להציע טיפול בסטרואידים או אנטיביוטיקה או לתת מרשם לתכשירים מאלחשים ולתמיסה של חומצה גופריתית שמשמידה זיהומים. במקרים קיצוניים מאוד ימליץ הרופא על הסרה כירורגית – לרוב מדובר על צריבה של הפצע באמצעות לייזר או כסף חנקתי.
כדי למנוע סבל מיותר ועל מנת לחזור במהירות אל השגרה המבורכת מומלץ שלא להתמהמה ולגשת אל רופא שיניים מקצועי שימליץ על הטיפול המתאים.