נסיגת חניכיים הינה הליך איטי והדרגתי הגורם לחניכיים לסגת ויוצר חשיפה של שורש השן. החשיפה של השורש יוצרת בעיות שונות ובהן התרופפות של השיניים ויכולה להיות מלווה בכאב, תלוי בשלב הנסיגה ובאדם עצמו. הנסיגה עצמה יכולה לקרות כבר בשנות הארבעים ובניגוד למקובל לחשוב היא לא תופעה של זקנים בלבד.
גורמים לנסיגת חניכיים
בקטריות– כאשר נוצר רובד משמעותי של בקטריות באזור החניכיים, הדבר יכול להוביל לנסיגה וזאת בשל רעלים המשתחררים באזור על ידי הבקטריות. התהליך הנוצר הוא דלקת וזו הורסת את רקמת העצם והחניכיים, מה שיכול להוביל להיפרדות החניכיים מהשיניים באזור, יצירת כיס בין החניכיים לבין השן ושם הבקטריות יכולות להיכנס ולהחמיר את הבעיה.
מחלת חניכיים– מחלה באזור החניכיים מובילה לגירויים ולאזור דלקתי. כאשר לא מטפלים במחלה כראוי בשלביה הראשונים (בשלבים הראשונים תהיה נפיחות באזור, יכול להופיע כאב והאזור יכול להיות אדמומי), ההחמרה של המחלה יכולה להתבטא גם בנסיגה של העצם והחניכיים שמכסים אותה.
חריקות– חריקות, אשר נקראות בשפה המקצועית "ברוקסיזם", הן הפעלת לחץ של השיניים ושחיקה שלהן. מצב זה עשוי להוביל לנסיגת חניכיים.
עישון– לעישון נזקים רבים והוא פוגע בחלל הפה ובחניכיים. אצל אנשים מעשנים הסיכון לבעיית נסיגת חניכיים עולה.
גנטיקה– הגנטיקה מתגלה כגורם משמעותי ברפואת השיניים. אנשים שהוריהם סבלו מבעיות שיניים וחניכיים ייטו לסבול גם הם. כמובן, המצב לא חייב להיות בלתי הפיך ושמירה על חלל הפה יפחית את הסכנות.
היגיינה לקויה– היגיינה לקויה של חלל הפה והימנעות מהגעה לטיפולים שגרתיים אצל רופא שיניים מאפשרת לבקטריות לשגשג כיוון שאין דבר המפריע להן לעשות זאת ומכאן שנוצרות מחלות ופגיעה באזור החניכיים.
מניעת נסיגת חניכיים
שמירה על חלל הפה יכולה להפחית בצורה משמעותית את הסיכויים לנסיגת חניכיים. צחצוח שיניים נכון, עם מברשת מתאימה ולא קשה מדי, שימוש בחוט דנטלי, הימנעות מתזונה עשירה בסוכרים שיוצרת שגשוג בקטריות וביקור תדיר אצל רופא השיניים, יוכלו להפחית את הסיכון. במקרה שהתגלתה נסיגה של החניכיים או במקרה שהופיע כאב, יש להגיע אל מרפאת השיניים ולהקדים לטפל בבעיה כמה שיותר מוקדם.
טיפולים בנסיגת חניכיים
הטיפול בנסיגת חניכיים יתבצע בהתאם לחומרת המצב של חלל הפה. ככל שהטיפול נעשה בשלב מוקדם יותר, כך קל יותר למנוע החמרה של המצב ולשמור על השיניים. בביקור תדיר במרפאה יזהה הרופא את היווצרות שכבת החיידקים ויפעל להסרתם. במקרה שכבר החלה הנסיגה עומדים לרשות הרופא והמטופל טיפולים שונים:
שיקום חלל הפה והחניכיים– הוספת חומר שיקומי שמעודד היווצרות של רקמות חדשות כשהמטרה היא ליצור שכבת חניכיים. טיפול זה יבוא לאחר ניקיון יסודי של האזור. לאחר הוספת החומר השיקומי יסגור הרופא את רקמות החניכיים מסביב לשורש השן כדי להגן עליה.
הפחתת כיסי העומק– הסרה של רקמות השיניים הנגועות בבקטריות, הסרתן מהכיסים שנוצרו בחלל הפה והחזרה עדינה של הרקמות על שורש השן כדי למנוע פגיעה.
השתלת רקמות רכות– הרופא יכול לבצע השתלה של רקמות תוך שימוש ברקמות מתוך חלל הפה של המטופל. הטיפול מחייב מומחיות גבוהה של רופא השיניים וניסיון בתחום ובמהלכו הרופא מגדיל את שכבת החניכיים באזור הנדרש ודואג לשמור על שורש השן כדי למנוע פגיעה עתידית. כמובן, גם בטיפול זה הרופא יבצע ניקוי יסודי של האזור וירחיק את הבקטריות.
חשיבות בחירת המרפאה הנכונה
במרפאת השיניים של דר' שרון ינושבסקי אשר במושב בית יצחק (אזור נתניה), מבצעים טיפולי שיניים וטיפולי חניכיים פשוטים ומורכבים. לדר' ינושבסקי ניסיון רב בתחום נסיגת חניכיים ואפשר לבצע את כל הבדיקות במקום אחד כשהמטרה היא לבצע לכל מטופל את כל הבדיקות הנדרשות כדי להחליט על הטיפול הנכון לו ביותר.