אם ישאלו אתכם את השאלה: "מה תפקידו של הרופא השיניים?" וודאי תביטו בשואל במבט מופתע ותענו לו שרופא שיניים מטפל בשיניים בלבד. תשובה זו אינה נכונה לגמרי משום שתפקידו של רופא השיניים אינו מסתכם בביצוע בדיקות שיניים וטיפולי שיניים – תפקידו כולל גם ביצוע בדיקות ואבחונים של חלל הפה.
חלל הפה הוא לא איבר מדובר במיוחד אך חשיבותו רבה לאין שיעור משום שבדיקתו מאפשרת לרופא לדלות ידע נרחב אודות מצב הגוף והבריאות הכללית של המטופל. חלל הפה "פוגש" בכל יום משקאות, אוויר, מזון ובין היתר – גם חיידקים ובמקרים בהם האדם לא שומר על היגיינת השיניים והפה עשויות השיניים לסבול מנזקים ולא ללעוס את המזון כמו שצריך – דבר שיפגע בספיגתו בגוף. כמו כן, עלולות השיניים להישבר ולשרוט את הלשון והלחיים – דבר שיגרום להיווצרות דלקות ופצעים כואבים, בעיות בלעיסה ובעיכול ואף התפתחות גידולים שעלולים להיות סרטניים.
גילוי מחלות נוספות דרך בדיקה שגרתית של חלל הפה
כפי שציינו – באמצעות בדיקת חלל הפה יכול הרופא להבין מהו מצבו הבריאותי של המטופל – דבר שיאפשר לו לסייע למטופל לקבל טיפול מוקדם ולהפחית את הסיכויים להתפתחות פצעים, דלקות ואף גידולים סרטניים (ביניהם: סרטן הלימפה וסרטן הדם). נוסף על המקרים הללו יכול הרופא לגלות מחלות נוספות בחלק מהמצבים – כל זאת על ידי אבחון מצב השיניים, רירית הפה והלשון, שכן קיימות מחלות נוספות שבאות לידי ביטוי ראשוני בחלל הפה.
בין המחלות הנוספות שיכולות להתגלות על ידי בדיקה שגרתית אצל רופא שיניים ניתן לכלול את המחלות הבאות: מחלת אסתמה – מחלת אסתמה חמורה שמתרחשת בילדות עלולה לפגוע בגדילה של הלסתות. מחלה נוספת שיכולה להתגלות בעקבות בדיקה היא סוכרת שפוגעת גם ברמות הסוכר וגם בזרימה של הדם, מחלה זו עשויה לגרום לזיהומים ויובש בפה שיגרום לפטרת כיבים, דלקות חניכיים ובעיות נוספות. מחלות נוספות שיכולות להתגלות על ידי בדיקה אצל רופא שיניים הן: דלקת מפרקים, אנמיה, קרוהן וקוליטיס, היפותירואידיזם (תת פעילות בלוטת התריס), כיב קיבה, אפילספסיה, הפרעות אכילה, פרקינסון, אוסטיאופורוזיס, מחלת הפה והטלפיים ועוד מחלות וירליות ואיידס.
איך לשמור על הפה ולתפוס התפתחות של מחלה בזמן?
שמירה על השיניים וחלל הפה תהיה טיפול מונע יעיל, תמנע החרפת מחלות ותסייע בגילוי מחלות בשלבים מוקדמים. כמו כן, תסייע שמירה על השיניים וחלל הפה בחיסכון כספי, שכן ידוע שרוב טיפולי השיניים אינם זולים. הקפדה על כמה פעולות פשוטות תוכל לסייע לכל אחד. ההמלצות הבאות יכולות לסייע בשמירה על השיניים וחלל הפה:
- צחצוח שיניים נכון –צחצוח שיניים צריך להתבצע פעמיים ביום. חשוב לצחצח את השיניים בעזרת מברשת רכה ובאופן אופקי –גם על הגבול שבין השיניים והחניכיים.
- מי פה –שטיפה באמצעות מי פה יכולה לסייע במקרה של דלקת חריפה.
- חוט דנטלי –ניקוי באמצעות חוט דנטלי באופן יומיומי יוכל לסלק שאריות מזון ולשמור על ניקיון השיניים.
- ביקורת תקופתית אצל רופא שיניים – הגעה לביקורת פעמיים בשנה לכל הפחות תסייע בשמירה על בריאות הפה והשיניים ובגילוי מחלות בשלבי התחלתן.
- טיפול אצל שיננית –ביקור אצל שיננית צריך להתבצע פעמיים בשנה לכל הפחות, חשוב לזכור כי צחצוח שיניים אינו מחליף את טיפולי השיננית.
שמירה על השיניים וחלל הפה היא אחת הפעולות החשובות ביותר בשמירה על הבריאות וחשוב להבין זאת, להפנים וליישם.