השתלות שיניים תורמות לאיכות החיים ומאפשרות לתת מענה רפואי גם למקרים המורכבים ביותר. אך ישנם מצבים בהם חלל הפה לא ערוך לקלוט את השתלים הדנטליים ונדרש לבצע ניתוח להרמת הסינוס. מה היא הרמת סינוס, למה יש לצפות לאחר הניתוח וכיצד זה ישפיע על השגרה? כל התשובות במאמר שלפניכם.
מהי הרמת סינוס?
הרמת סינוס היא התערבות ניתוחית, שמטרתה לייצר הגבהה מלאכותית באמצעות החדרת תחליף עצם אל עצם הלסת. בשיטה זו מאריכים את העצם שהסתיידה או התקצרה ויוצרים תשתית המאפשרת להחדיר את השתלים הדנטליים- באותה עת או לאחר מכן. ניתוח הרמת סינוס מבוצע כחלק מהכנה להשתלת שיניים קבועה ורק כאשר עצם הלסת קצרה מכדי לקלוט את השתל החדש.
מהם הגורמים למחסור בעצם הלסת?
על אף שעצם לסת מדולדלת עשויה להיות עניין גנטי ישנם גורמים נוספים שמביאים להיווצרות המצב ביניהם מחלות חניכיים או טראומות עבר שנגרמו לשיניים והביאו לאובדנן. במצב זה עצם הלסת נספגת פנימה וגובהה מתקצר. ניתוח הרמת סינונים מתבצע בשיניים העליונות האחוריות וזאת על מנת למנוע מצב של דלקת סינונים.
ההבדלים בין הרמת סינוס פתוחה להרמת סינוס סגורה
הרמת סינוס מתבצעת בשתי שיטות שונות. בשיטה הפתוחה והמורכבת יותר יוחדר תחליף העצם דרך פתח בצד הסינוס, הנראה כמו חלון. לאחר מכן באמצעות מכשור פיאזו- אלקטרי הרופא מנתח יוצר חלל אליו יוחדר תחליף העצם להגבהה. במקרה זה נדרשת להמתין פרק זמן של שישה חודשים עד שהשטח יוכשר על מנת להחדיר את השתל הדנטלי. הבחירה בשיטת הרמת סינוס פתוחה נעשית כאשר שטח עצם הלסת אינו עולה על חמישה מילימטרים. לעומת זאת בשיטה הסגורה ניתן לדחוס את תחליף העצם אל תוך עצם הלסת ומיד לאחר מכן ניתן יהיה להבריג את השתל הדנטלי- ללא תקופת המתנה. את ההליך בשיטה הסגורה מבצעים כאשר קיים פער מזערי המונע מעצם הלסת לתמוך בשתל הדנטלי. חשוב לציין, שההמלצה לניתוח להרמת סינוס נסמכת רק לאחר למידת המקרה על ידי הרופא וביצוע צילומים פנורמיים וצילומי CT בחלל הפה.
ממה מורכב תחליף עצם הלסת המוחדרת לטובת הרמת הסינוס?
תחליף העצם מורכב מחומר מינרלי שמקורו בבעלי חיים או ממקור של בנק העצם.
למה לצפות לאחר ניתוח הרמת סינוס?
ישנן מספר תופעות לוואי המיוחסות לניתוח להרמת סינוס וניתן לטפל בהן באופן עצמאי. דימומים מהאף מטופלים על ידי הנחת צמר גפן ושהייה במנח אופקי, כך גם נכון הדבר לגבי נפיחויות ודימומים בחלל הפה- במקרים אלו מומלץ לצנן את המקום בקרח לפרק זמן של רבע שעה. לאחר התפוגגות חומרי ההרדמה ניתן להיעזר במשככי כאבים בהתאם להמלצת הרופא. ישנם מטופלים שיסבלו מבצקת לפרק זמן של שלושה ימים עד שבוע, כל עוד זו אינה מלווה בחום אין סיבה לדאגה, במידה ומופיע חום- יש לפנות אל מרפאת השיניים.
השפעת ניתוח הרמת סינוס על השגרה
ניתוח להרמת סינונים משפיע על חלל הפה והאף ולכן בתקופת השיקום מתבקשים המטופלים לאמץ מספר הרגלים זמניים, שמשפיעים על השגרה:
בעשרים וארבע השעות הראשונות- יש לצרוך שתיה ומזון רך בטמפרטורת החדר ולהימנע מצחצוח שיניים. שיעול ועיטוש ייעשו בפה פתוח בלבד.
במשך ארבעים ושמונה שעות- יש להימנע מצריכת אלכוהול ועישון.
עד שבועיים לאחר הניתוח- חשוב לחדול מפעילות גופנית ולהימנע מכיפוף הראש כלפי מטה.
עד חודש לאחר הניתוח- יש להימנע מצלילה וטיסה, ניפוח בלונים, נגינה בכלי נשיפה וקינוח האף.
שלב השיקום לאחר הרמת סינוס
בשלב זה רופא השיניים יתקין את הכתרים החדשים על בסיס השתל שנקלט בעצם הלסת המשוקמת. גם כאן חשוב לשמור על היגיינת פה נאותה וביקור תקופתי אצל שיננית מוסמכת.
לסיכום, הרמת סינונים הינה הליך רפואי מורכב ולכן חשוב לבחור רופא מנוסה, הנעזר בציוד רפואי מתקדם לרבות מכשור והדמיות. במקרים בהם נדרשת הרמת סינוס סגורה הרי שניתן לבצע את החדרת השתל במעמד הרמת הסינוס, במקרים בהם נדרשת הרמת סינוס פתוחה נדרשת תקופת המתנה של חצי שנה להחדרת השתל הדנטלי. בזכות ניתוח להרמת סינונים מטופלים רבים, שסבלו מתחלואת שיניים חשוכת מרפא יכולים ליהנות מחיוך חדש וביטחון מחודש ביכולת הדיבור ואכילה.
הכנסו לקריאה נוספת בנושא השתלות שיניים ביום אחד