שחיקת שיניים היא תופעה נפוצה יותר מכפי שאפשר לחשוב עליה. השחיקה עצמה היא מצב בו השיניים העליונות פוגעות בתחתונות (או להפך) ואלו מתחככות זו בזו. לרוב, השחיקה מתבצעת בשעות הלילה ואז לא תמיד אפשר לשים לב אליה והיא נוטה להתגבר כאשר המתח הנפשי עולה.
הגורמים לשחיקת השיניים
הגורמים אשר מובילים לשחיקה של השיניים יכולים להיות גורמים רגשיים וגורמים פיזיים. גורמים רגשיים יהיו מתח כאשר ככלשהמתח בחיים עולה כך השחיקה גוברת והופכת להיות אינטנסיבית יותר. גורמים פיזיים יכולים להיות מחלות שונות (לאו דווקא בחלל הפה), מבנה שיניים בעייתי ובעיות בשרירי הלעיסה אשר אמורים לנוח בשעות הלילה ובמקום זאת הם פועלים ומפעילים לחץ.
פגיעה בחלל הפה והשיניים
ברגע שמתחילה תופעת השחיקה נוצרת פגיעה בחלל הפה, פגיעה בשיניים ויכולות להופיע תופעות שונות ובהן:
• הופעת כאב – אחת מהתופעות המדווחות בעת שחיקת שיניים היא כאב. הכאב יכול להופיע באזורים שונים וברמות משתנות. הכאב יכול להופיע בעצמות הלחיים אשר מפעילות לחץ בעת השחיקה והוא יכול להופיע במקומות נוספים או להתבטא בכאב ראש. לעתים, התלונה הראשונה תהיה על כאב ראש ורופא המשפחה יזהה כי כנראה מדובר בשחיקה של השיניים והוא זה שיפנה את המטופל לרופא השיניים.
• אובדן חומר שן – אחד הסימנים שיכול להצביע על כך שמתקיימת שחיקה היא אובדן של חומר השן. במקרה זה השיניים יכולות להיראות קצרות מהרגיל או מהצפוי ובמקרה זה גם אם אין כאב יוכל רופא השיניים לשים לב למצב בבדיקה שגרתית. יש לציין כי אובדן החומר צריך להדאיג לא רק בשל התוצאה האסתטית אלא גם בשל פגיעה במערכת הלעיסה.
• שבירת שיניים – השבירה של השיניים יכולה להיות בכותרת השן או לפגוע בשורש שלה. כמו כן, אנשים שעברו שחזורי שיניים או שיש להם סתימות וטיפולים אחרים כמו גשרים וכתרים יכולים לחוות שחיקה שלהם.
יש לציין כי ישנם מקרים בהם ההגעה אל הרופא נעשית בעקבות הכאב ותחושת השחיקה, אך ישנם מקרים בהם המטופל כלל לא יודע כי הוא שוחק את השיניים (שהרי השחיקה נעשית בשעות המנוחה והשינה) כיוון שלא מופיע כאב ואז יכול להיות שבבדיקה שגרתית רופא השיניים יגלה את הבעיה.
טיפול במקרים של שחיקה
שחיקת שיניים יכולה להוביל לפגיעות שונות וכדי להפחית את הפגיעה או למנוע את החמרתה יש לגשת לטיפול אצל רופא השיניים. במקרים בהם המקור לשחיקה הוא מתח ולחץ יהיה צורך לבצע לצד הטיפול אצל רופא השיניים (שיכלול הכנת סד לילה שתפקידו למנוע את השחיקה ולהרגיל את שרירי הלעיסה להיות רפויים יותר) גם טיפול נוסף להרגעה וללמוד שיטות לשינה נוחה יותר וכן ייתכן שימוש בתרופות הרגעה והרפיה כדי למנוע את השחיקה ואת הלחץ על השיניים. הרופא אשר יעקוב אחר המצב של הפה והלסת ויבחן מעת לעת את מצב הסד יוכל להעריך את חומרת השחיקה ואת השינוי שנעשה לאורך זמן הטיפול.
מבחינת רפואת השיניים, האפשרויות העומדות בפני רופא השיניים הן התאמה של סד לילה. הסד משמש להגנה על השיניים בלילה כך שלא תתבצע שחיקה והוא יוצר הרפיה של השרירים כיוון שהוא פותח את המנשך. במקביל, אם נראה שהשיניים או החיוך נפגעו יש צורך לבצע גם טיפול שיניים שיקומי בהתאם. כיוון שלא תמיד אפשר לזהות לבד את השחיקה חשוב מאד להגיע אל רופא השיניים גם לצורך ביצוע מעקבים ובדיקות שאינן בעקבות כאב.